Salut entre Totes


 

image

Més enllà del centre de salut, amb la salut al centre

Després de l’experiència d’algunes de nosaltres en moviments de salut popular a Argentina, i amb la necessitat de reflexionar conjuntament entorn la salut i el seu tracte en la societat del capitalisme, vam néixer com a col·lectiu al Centre Social La Gordíssima del barri de Sant Andreu del Palomar. Va ser a nivell local on la nostra llavor va trobar terra fèrtil per anar definint-nos com a col·lectiu d’autogestió de la salut. Partim del replantejament necessari del que entenem per salut, concebent-la de manera integral i visibilitzant com hi influeixen les relacions que establim, el món que construim, el menjar que ens alimenta, o els pensaments i emocions que ens constitueixen. Apostem per una gestió col·lectiva i horitzontal de la salut, on les persones tinguem un rol actiu, responsable i crític, en contraposició a la tendència actual de delegar-la majoritàriament a les institucions sanitàries que sovint en promouen la mercantilització i el consum. Entenem la comunitat com a subjecte de la pràctica de l’autogestió, per aquest motiu apostem per la salut comunitària com a pràctica transformadora i generadora d’autonomia.

Al llarg d’aquests quatre anys, hem fet pràctiques diverses per treballar la salut des d’aquest punt de mira. Hem participat en lluites feministes i pel dret al propi cos, vam realitzar un projecte d’autoaprenentatge col·lectiu de plantes medicinals i remeis populars que ha donat lloc a la difusió d’un fanzine per a promoure l’autogestió del coneixement i de la salut. Hem abordat la salut mental a través de trobades amb grups d’ajuda mútua i altres col·lectius, i hem participat a nivell institucional al Congrés Català de Salut Mental aportant el nostre punt de vista. Hem teixit xarxa tant amb d’altres col·lectius i espais a nivell local (com el centre de dia de salut mental) com amb d’altres afins d’altres punts de la ciutat. A partir d’una assemblea oberta al barri i la detecció de necessitats vam engrescar-nos a fer un cicle de tres mesos entorn la Salut de les Dones, del qual va sorgir, després de molta feina interna, un llibre-crònica que recull l’experiència viscuda per a generar saber col·lectiu i per a promoure la reproducció dels tallers a d’altres espais. La Gordíssima, com tants, va ser desallotjada (encara avui roman buida) i reflexionant els nous passos, ens vam mudar de barri per seguir engendrant flames. Ara fa més d’un any que ens trobem al barri de Vallcarca, on hem fet comunitat i un cicle de tallers d’alimentació, reconeixement de símptomes comuns, expressió emocional a través del cos i comunicació no violenta. Hem començat a escriure periòdicament a la publicació local de La Metxa, i hem aprofundit en el debat polític que ens reclama com posicionar-nos en el context institucional i com seguir enfortint la comunitat que ens sana.

Salut i vincles!

—————————————————————————-

Salut entre Totes

Más allá del centro de salud, con la salud al centro

A raíz de la experiencia de algunas de nosotras en movimientos de salud popular en Argentina, y con la necesidad de reflexionar conjuntamente acerca de la salud y su trato en la sociedad del capitalismo, nacimos como colectivo en el Centro Social La Gordísima del barrio de Sant Andreu del Palomar. Fué a nivel local, donde nuestra semilla encontró tierra fértil para irnos definiendo como colectivo de autogestión de la salud. Partimos del replanteamiento necesario de lo que entendemos por salud, concibiéndola de modo integral y visibilizando de qué modo influyen las relaciones que establecemos, el mundo que construímos, la comida que nos alimenta, o los pensamientos y emociones que nos constituyen. Apostamos por una gestión colectiva y horizontal de la salud, donde las personas tengamos un rol activo, responsable y crítico, en contraposición a la tendencia actual de delegarla en su mayor parte a las instituciones sanitarias que a menudo promueven  su mercantilización y consumo. Entendemos la comunidad como sujeto de la práctica de la autogestión, por ese motivo apostamos por la salud comunitaria como práctica transformadora y generadora de autonomía.

A lo largo de estos cuatro años, hemos hecho prácticas diversas para trabajar la salud desde este punto de mira. Hemos participado en luchas feministas y por el derecho al propio cuerpo, realizamos un proyecto de autoaprendizaje colectivo de plantas medicinales y remedios populares que dió como fruto un fanzine para promover la autogestión del conocimiento y de la salud. Hemos abordado la salud mental por medio de grupos de apoyo mutuo y otros colectivos, y participamos a nivel institucional en el Congrès Català de Salut Mental, aportando nuestro punto de vista. Hemos tejido relaciones con otros colectivos y espacios a nivel local (como el centro de día de salud mental) y con otros afines de otros puntos de la ciudad. A raíz de una asamblea abierta al barrio y a la detección de necesidades nos animamos a hacer un ciclo de tres meses acerca de la Salud de las Mujeres, de donde salió, después de mucho trabajo interno, un libro-crónica que recoge la experiencia vivida para generar saber colectivo y promover la reproducción de los talleres en otros espacios. La Gordíssima, como tantos, fué desalojada (todavía hoy sigue vacía) y reflexionando los nuevos pasos nos mudamos de barrio para seguir engendrando llamas. Ahora hace más de un año que nos encontramos en el barrio de Vallcarca donde hemos hecho comunidad y un ciclo de talleres sobre nutrición, reconocimiento de síntomas comunes, expresión emocional a través del cuerpo y comunicación no violenta. Hemos empezado a escribir periódicamente en la publicación local de La Metxa, y hemos profundizado en el debate político que nos reclama cómo posicionarnos en el contexto institucional y cómo seguir fortaleciendo la comunidad que nos sana.

Salud y vínculos!

Salut entre Totes

salutentretotxs@gmail.com
https://salutentretotxs.wordpress.com/

 

unnamed

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s